Start. Fotopresentaties. Agenda. Bestuur. Nieuws. Zorg. Sport 55. Digitaal. Fotogroep. Overige activiteiten.
Tai-Chi

Bij Tai-Chi voert u allerlei bewegingen (vormen geheten) uit zonder het lichaam te forceren. De vorm wordt heel langzaam in staande houding uitgevoerd. Chi staat voor levensenergie. Bij Tai-Chi gaat het om lichamelijk èn psychisch evenwicht te krijgen. Dit gebeurt door middel van langzame, vloeiend in elkaar overlopende bewegingen van het lichaam. Die bewegingen verlopen altijd via een vast patroon.

Wat doet Tai-Chi?
Om alle energie goed door het lichaam te laten stromen moeten er geen blokkades zijn. Doordat u tijdens de vorm allerlei bewegingen op de juiste wijze en in een vaste volgorde moet uitvoeren, worden blokkades opgeheven, traint u uw lenigheid en balans. Door de concentratie op die bewegingen raakt het hoofd leeg, waardoor u zich na een uurtje Tai-Chi ontspannen en energiek voelt.

Hoe werkt het?
Voor iemand aan de vorm begint, ontspant hij zich door losjes te gaan staan met de voeten iets uit elkaar en ontspannen ledematen. Hij kijkt naar een punt recht voor zich en concentreert zich op zijn ademhaling. Verder voelt hij of hij goed met beide benen op de grond staat. Dan stelt hij zich de eerste te maken beweging voor. Hij visualiseert de beweging voordat hij hem maakt. Hierdoor beweegt de geest met het lichaam mee: niet alleen het lichaam maakt de beweging, maar ook het innerlijk.
Als u de vorm helemaal onder de knie heeft en dus weet wat er volgt, voelt het geheel als meditatie. Als alles goed is, dus wanneer u ontspannen bent, zich concentreert en een juiste ademhaling heeft, ontstaat er harmonie tussen lichaam en geest.

Voor wie is Tai-Chi geschikt?
Iedereen kan Tai-Chi doen. Bij Tai-Chi maakt u geen onverwachte of geforceerde bewegingen, waardoor het lichaam niets te lijden heeft. Integendeel, u traint uw lichaam in kracht. Bovendien leert Tai-Chi u de juiste houding aan te nemen. Door de langzame, precieze bewegingen die heel weldoordacht worden gemaakt, wordt u zich heel erg bewust van uw lichaam, de werking van uw spieren en uw houding. Dit maakt dat Tai-Chi ook geschikt is voor mensen met rugproblemen, zwakke enkels, coördinatie- of evenwichtsproblemen.
Tai-Chi wordt gegeven door Henri de Vries in Het Kruispunt.
Seizoen: vanaf 7 september op vrijdagochtend vanaf 9.00 uur.
Kosten € 85,00 per seizoen.

Contactpersoon SWOA Sport 55, Tai-Chi: Liesbeth Putter, telefoon: 313747.